środa, 28 sierpnia 2013

Cukinia faszerowana mięsem i ryżem





Składniki:
1 cukinia (ok. 25 cm długości)
40 dag pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
30 dag mielonego mięsa
½ szklanki ryżu ugotowanego na sypko
sól, pieprz, oregano, pietruszka (ulubione przyprawy)
kulka mozzarelli

Cukinie umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż i wydrążyć miąższ. Cebule oraz czosnek drobno posiekać, dusić na oliwie ok. 5 minut. Następnie dołożyć mięso mielone i smażyć. Międzyczasie ugotować ryż, a pomidory sparzyć, obrać ze skórki oraz pokroić w kotkę. Do podsmażonego mięsa dołożyć miąższ, który wcześniej wydrążyliśmy z cukinii, podsmażyć przez chwile.  Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Na koniec dodać pomidory oraz ryż, dokładnie wymieszać i dusić przez kilka minut. Gotowy farsz przełożyć do cukinii, na wierzch ułożyć plastry mozzarelli. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 30-35 minut.

poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Zupa czosnkowa







Składniki:
2 litry bulionu
10 ząbków czosnku
1 łyżka masła
2 cebule
2 (po 100g ) opakowania serka topionego śmietankowego  
3- 4 kromki chleba
żółty ser do posypania
sól, pieprz 

Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę, smażymy ją na maśle. Międzyczasie gotujemy bulion na mięsie. Gdy cebula się zarumieni wrzucamy drobno pokrojony czosnek  i chwile smażymy. Należy uważać żeby się nie przypalił. Gotowy bulion przecedzamy, następnie wrzucamy do niego podsmażoną cebule i czosnek. Chwile gotujemy po czym dodajemy serki topione oraz doprawiamy solą i pieprzem. Chleb kroimy w kostkę i wsadzamy do opiekacza, bądź smażymy na patelni. Gdy zupa się zgotuje, a serki całkowicie rozpuszczą, zupę miksujemy blenderem. Na końcu do zupy możemy dorzucić jeden wyciśnięty ząbek czosnku, dzięki czemu będzie ona bardziej wyrazista. Na koniec wrzucamy grzanki oraz ser żółty.