sobota, 28 września 2013

Papryka faszerowana




Składniki:
3-4 papryki
300 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
100 g ryżu
2 łyżki przecieru pomidorowego
2-3 pomidory
1 cebula
2 ząbki czosnku
250 ml bulionu
sól i pieprz
zioła prowansalskie
1 łyżkę posiekanej natki pietruszki
mielona słodka i ostra papryka (opcjonalnie)
oliwa z oliwek



Ugotować ryż, najlepiej 3-4 minuty krócej niż na opakowaniu. Paprykę umyć, ściąć górę, środek wydrążyć, oczyścić i  posolić.  Cebulkę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać mięso, doprawić solą i pieprzem. Po kilku minutach smażenia dolać bulion oraz przecier pomidorowy. Na koniec dorzucić obrane i pokrojone w kostkę pomidory, ryż, doprawić, dodać natkę pietruszki. Powstałym farszem wypełnij papryki, przykryj wcześniej odciętym wierzchem. Wstaw do rozgrzanego do 180 stop. C piekarnika i piecz 40-50 minut.

Jak ja uwielbiam paprykę w takiej postaci, a Wy co sądzicie o faszerowanej papryce? Znacie jakieś ciekawe przepisy z jej udziałem? 


Przepis bierze udział w akcji Paprykujemy 4

środa, 25 września 2013

Zupa dyniowo-paprykowa



Składniki:
4 czerwonych papryk
100 g dyni (zważonej przed obraniem)
1 papryczka chili
1 łyżka masła
1 cebula
2 łyżki listków tymianku
2 szklanki bulionu
sól i pieprz
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonego tymianku

Piekarnik rozgrzać do 180 st C. Dynię, obrać, pokroić na kawałki, wydrążyć łyżką nasiona. Papryki umyć, pokroić i usunąć gniazda nasienne. Tak przygotowane warzywa plus chili (w całości) wykładamy na blachę piekarnika i pieczemy około 1 godzinę. Po wyłożeniu z piekarnika paprykę i papryczkę chili wkładamy do foliowego woreczka na ok. 5 minut, to pomoże nam obrać ją ze skóry. W tym czasie kroimy cebulkę w kosteczkę i smażymy na maśle przez kilka minut, pod koniec dodajemy tymianek. Paprykę wyjmujemy z foliowego woreczka i obieramy. Pamiętajmy, aby z papryczki chili wyciągnąć nasiona.Do pojemnika blendera przekładamy cebulkę, dynię, paprykę, papryczkę chili, wlewamy bulion oraz przyprawiamy i dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną zupę należy przelać do garnka i zagotować. Jeżeli zupa jest za gęsta możemy dolać więcej bulionu. Zupę krem możemy podać zarówna serem feta bądź mozzarela, prażonym słonecznikiem, pestkami dyni. Jak zawsze zależy to od naszych upodobań. Smacznego! 



Przepis bierze udział w akcji Paprykujemy 4



Przepis inspirowany http://www.kwestiasmaku.com 



niedziela, 22 września 2013

Ciasto dyniowe






Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
2 jaja
1/2 szklanki rozgotowanej i zmiksowanej dyni
1/2 szklanki oleju
cukier puder lub czekolada


Przepis na tortownicę ok. 22 cm, kwadratową blaszkę bądź podłużną. 
Mąkę, cukier, proszek, sodę, sól i cynamon mieszamy ze sobą. Całe jajka miksujemy z olejem, po chwili dodajemy dynię (wcześniej ugotowaną i zmiksowaną na jednolitą masę), następnie sypkie składniki i  Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Ciasto wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na około 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone.

Ciasto po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem bądź polać czekoladą.
Przepis jest prosty, a ciasto bardzo smaczne. Gorąco polecam
Przepis Nutinki z forum cincin.
Przepis bierze udział w akcji: Warzywa w slodyczach 2013.