czwartek, 5 grudnia 2013

Biszkopt czekoladowy z mascarpone i wiśniami

Składniki:

Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
1/3 szklanki kakao

Masa:
200 g śmietanki 30%
250 g sera mascarpone
 3 łyżki cukru pudru

Polewa czekoladowa:
1/4 kostki margaryny
4 łyżki cukru
4 łyżki mleka
3 łyżki kakao

Dodatkowo:
250 g dżemu wiśniowego
1/2 opakowania wiśniowej galaretki

Przepis na blachę 24 x 20cm

Biszkopt: Składniki do biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej. 
Mąkę i kakao wymieszać. Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Po dodaniu całego cukru dodaj żółtka. Do masy jajecznej wsyp suche składniki. Delikatnie mieszaj mikserem na bardzo wolnych obrotach, bądź przy pomocy łyżki. Masę przełóż do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia blach.
Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Masa: Zarówno śmietana, jak i mascarpone powinny być zimne.
Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec dodaj cukier puder. Do ubitej śmietany dodaj mascarpone i znowu ubijaj, aż połączy się ze śmietaną, ale krótko, aby masa nie straciła swojej 'lekkości'.

Dżem podgrzewamy w rondelku, dodajemy galaretkę i mieszamy do jej rozpuszczenia.

Polewa: W rondelku rozpuść margarynę z mlekiem, dodaj cukier, podgrzej na małym ogniu, cały czas mieszając aż składniki połączą się. Do rondelka dodaj kakao i mieszaj trzepaczką aż powstanie gładka polewa czekoladowa.

Ostudzony biszkopt przekrój wzdłuż, posmaruj masą, dodatkowo można poukładać wiśnie (w moim przypadku są to drylowane mrożone wiśnie, które po wyjęciu z zamrażalnika chwile podgotowałam, a powstałym sokiem nasączyłam ciasto). Mase przykryj biszkoptem, następnie na jego wierch wyłóż dżem (gotujemy go przed samym pokryciem biszkoptu). Polewę robimy dopiero, gdy dżem na biszkopcie stężeje, gdy to się stanie, całość polewamy czekoladą.

Gotowe!

Osobiście uwielbiam to ciasto :)