środa, 9 października 2013

Podsmażane pierogi ruskie

Jak dla mnie ruskie pierogi to tak zwany podwójny obiad, ponieważ można je jeść zarówno zaraz po zagotowaniu, a także, tak jak ja lubię je najbardziej, podsmażone! Ale największa zaletą pierogów jest to, że można je zamrozić, a wtedy mamy gotowy obiad na inny dzień.  A Wy jakie lubicie najbardziej?





Składniki

Ciasto:
450g mąki
1 jajko
3/4 szklanka ciepłej wody
szczypta soli
1 łyżka oleju
Nadzienie:
500 g ugotowanych ziemniaków
200 g białego sera
100g słoniny (lub 2 łyżki oleju )
1 cebula
sól i pieprz
Dodatkowo: masło lub olej do podsmażenia pierogów oraz cebula

Farsz: Ziemniaki ugotuj i wystudź. Następnie ser i ziemniaki zmiel w maszynce do mięsa bądź użyj praski. Cebulkę pokrój w kostkę, podsmaż na wcześniej wytopionej słonince. Do cebuli dodaj ziemniaki i ser, wszystko wymieszaj i dobrze dopraw.
Ciasto: Mąkę, jajko, olej i sól łączymy ze sobą, powoli dolewając wodę, zagniatamy do momentu, aż cisto będzie sprężyste. Blat/stolnice podsyp mąką, ciasto podziel na pół, rozwałkuj na grubość ok. 2-3mm.
W rozwałkowanych plackach wytnij szklanką kółka. Na każde z nich nałożyć na środek farsz i dokładnie zlep. Gotowe pierogi wrzuć do wrzącej, osolonej wody. Pierogi gotuj przez kilka minut, do ponownego zagotowania się wody. Po ugotowaniu wykładamy je z wody i układamy tak, aby nie skleiły się ze sobą.
Na patelni rozgrzewamy masło lub olej, wrzucamy pierogi i podsmażamy przez kilka minut. Do pierogów możemy podać podsmażoną cebulkę.
Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji Czas na pierogi!

piątek, 4 października 2013

Tartaletki z brzoskwiniami


Składniki:
300 g mąki
szczypta soli
4 łyżki wody
150 g masła
Nadzienie:
3-4 brzoskwinie
ok. 3 łyżek cukru
Dodatkowo: mąka do posypania i masło do wysmarowania formy

Wszystkie składniki ze sobą łączymy i zagniatamy ciasto, aż uzyskamy jednolitą masę. Następnie zawijamy ciasto w folie i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut (jak wiemy im dłużej tym lepiej). Foremki smarujemy masłem. Po wyjęciu ciasta z lodówki wykładamy je na blat, wcześniej posypany mąką, i wałkujemy ciasto na grubość mniej więcej 4-5 mm. Z ciasta wycinamy koła dostosowane do wielkości foremek. Ciastem wykładamy foremki i dociskamy je delikatnie, aby przyległo do formy. Zostawiamy niewielką ilość ciasta do przykrycia. Foremki wyłożone ciastem wkładamy na około 15 minut do lodówki, w tym czasie możemy przygotować owoce, u mnie są to brzoskwinie. Owoce należy pokroić w kosteczkę (choć kształt nie gra roli), jeśli wolimy możemy obrać brzoskwinie ze skórki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stop. C. Przed samym włożeniem ciasta do piekarnika wykładamy go owocami, posypujemy cukrem (według uznania lub słodkości owoców) i przykrywamy ciastem. Tak przygotowane foremki wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok 15-20 minut.

Smacznego!

wtorek, 1 października 2013

Domowy makaron

Każdy kto choć raz spróbował domowego makaronu wie, że nie da się go zastąpić tym "sklepowym". Wiadomo, taki makaron nie wygląda tak idealnie jak ten kupiony, ale moim zdaniem ma idealny smak. Domowy, dobrze wysuszony, makaron po zapakowani do torebek z bawełnianego materiału może być przechowywany nawet miesiąc (nigdy dłużej nie próbowałam, choć co źródło to inny sposób). Osobiście gorąco polecam ;) 


Składniki: 
1/2 kg mąki pszennej 
4 jajka 
ok 1/3 łyżeczki soli 
3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 
1/3 szklanka letniej wody 
mąka do podsypywania 

Na stolnice przesiać mąkę, zrobić w niej wgłębienie, wbić jajka, dodać sól i dolać oliwę (lub olej). Wszystkie składniki ze sobą łączymy, zagniatając ciasto dolewamy wody. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Uformować z niego kulkę, zawinąć w folię lub przykryć ściereczką i odłożyć na ok. 20 minut. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, obie z nich należy rozwałkować na cieniutkie płaty, podsypać mąką i odstawić na kilka minut do przeschnięcia. Po tym czasie ciasto kroimy na 5 cm pasy, układamy jeden na drugim i cienko kroimy. Tak postępujemy z całym ciastem. Gotowy makaron należy rozsypać na stolnicy na czas suszenia. Gotowe!

sobota, 28 września 2013

Papryka faszerowana




Składniki:
3-4 papryki
300 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
100 g ryżu
2 łyżki przecieru pomidorowego
2-3 pomidory
1 cebula
2 ząbki czosnku
250 ml bulionu
sól i pieprz
zioła prowansalskie
1 łyżkę posiekanej natki pietruszki
mielona słodka i ostra papryka (opcjonalnie)
oliwa z oliwek



Ugotować ryż, najlepiej 3-4 minuty krócej niż na opakowaniu. Paprykę umyć, ściąć górę, środek wydrążyć, oczyścić i  posolić.  Cebulkę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać mięso, doprawić solą i pieprzem. Po kilku minutach smażenia dolać bulion oraz przecier pomidorowy. Na koniec dorzucić obrane i pokrojone w kostkę pomidory, ryż, doprawić, dodać natkę pietruszki. Powstałym farszem wypełnij papryki, przykryj wcześniej odciętym wierzchem. Wstaw do rozgrzanego do 180 stop. C piekarnika i piecz 40-50 minut.

Jak ja uwielbiam paprykę w takiej postaci, a Wy co sądzicie o faszerowanej papryce? Znacie jakieś ciekawe przepisy z jej udziałem? 


Przepis bierze udział w akcji Paprykujemy 4

środa, 25 września 2013

Zupa dyniowo-paprykowa



Składniki:
4 czerwonych papryk
100 g dyni (zważonej przed obraniem)
1 papryczka chili
1 łyżka masła
1 cebula
2 łyżki listków tymianku
2 szklanki bulionu
sól i pieprz
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonego tymianku

Piekarnik rozgrzać do 180 st C. Dynię, obrać, pokroić na kawałki, wydrążyć łyżką nasiona. Papryki umyć, pokroić i usunąć gniazda nasienne. Tak przygotowane warzywa plus chili (w całości) wykładamy na blachę piekarnika i pieczemy około 1 godzinę. Po wyłożeniu z piekarnika paprykę i papryczkę chili wkładamy do foliowego woreczka na ok. 5 minut, to pomoże nam obrać ją ze skóry. W tym czasie kroimy cebulkę w kosteczkę i smażymy na maśle przez kilka minut, pod koniec dodajemy tymianek. Paprykę wyjmujemy z foliowego woreczka i obieramy. Pamiętajmy, aby z papryczki chili wyciągnąć nasiona.Do pojemnika blendera przekładamy cebulkę, dynię, paprykę, papryczkę chili, wlewamy bulion oraz przyprawiamy i dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną zupę należy przelać do garnka i zagotować. Jeżeli zupa jest za gęsta możemy dolać więcej bulionu. Zupę krem możemy podać zarówna serem feta bądź mozzarela, prażonym słonecznikiem, pestkami dyni. Jak zawsze zależy to od naszych upodobań. Smacznego! 



Przepis bierze udział w akcji Paprykujemy 4



Przepis inspirowany http://www.kwestiasmaku.com 



niedziela, 22 września 2013

Ciasto dyniowe






Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
2 jaja
1/2 szklanki rozgotowanej i zmiksowanej dyni
1/2 szklanki oleju
cukier puder lub czekolada


Przepis na tortownicę ok. 22 cm, kwadratową blaszkę bądź podłużną. 
Mąkę, cukier, proszek, sodę, sól i cynamon mieszamy ze sobą. Całe jajka miksujemy z olejem, po chwili dodajemy dynię (wcześniej ugotowaną i zmiksowaną na jednolitą masę), następnie sypkie składniki i  Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Ciasto wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na około 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone.

Ciasto po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem bądź polać czekoladą.
Przepis jest prosty, a ciasto bardzo smaczne. Gorąco polecam
Przepis Nutinki z forum cincin.
Przepis bierze udział w akcji: Warzywa w slodyczach 2013.