poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Zupa czosnkowa







Składniki:
2 litry bulionu
10 ząbków czosnku
1 łyżka masła
2 cebule
2 (po 100g ) opakowania serka topionego śmietankowego  
3- 4 kromki chleba
żółty ser do posypania
sól, pieprz 

Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę, smażymy ją na maśle. Międzyczasie gotujemy bulion na mięsie. Gdy cebula się zarumieni wrzucamy drobno pokrojony czosnek  i chwile smażymy. Należy uważać żeby się nie przypalił. Gotowy bulion przecedzamy, następnie wrzucamy do niego podsmażoną cebule i czosnek. Chwile gotujemy po czym dodajemy serki topione oraz doprawiamy solą i pieprzem. Chleb kroimy w kostkę i wsadzamy do opiekacza, bądź smażymy na patelni. Gdy zupa się zgotuje, a serki całkowicie rozpuszczą, zupę miksujemy blenderem. Na końcu do zupy możemy dorzucić jeden wyciśnięty ząbek czosnku, dzięki czemu będzie ona bardziej wyrazista. Na koniec wrzucamy grzanki oraz ser żółty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz