poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Zupa czosnkowa







Składniki:
2 litry bulionu
10 ząbków czosnku
1 łyżka masła
2 cebule
2 (po 100g ) opakowania serka topionego śmietankowego  
3- 4 kromki chleba
żółty ser do posypania
sól, pieprz 

Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę, smażymy ją na maśle. Międzyczasie gotujemy bulion na mięsie. Gdy cebula się zarumieni wrzucamy drobno pokrojony czosnek  i chwile smażymy. Należy uważać żeby się nie przypalił. Gotowy bulion przecedzamy, następnie wrzucamy do niego podsmażoną cebule i czosnek. Chwile gotujemy po czym dodajemy serki topione oraz doprawiamy solą i pieprzem. Chleb kroimy w kostkę i wsadzamy do opiekacza, bądź smażymy na patelni. Gdy zupa się zgotuje, a serki całkowicie rozpuszczą, zupę miksujemy blenderem. Na końcu do zupy możemy dorzucić jeden wyciśnięty ząbek czosnku, dzięki czemu będzie ona bardziej wyrazista. Na koniec wrzucamy grzanki oraz ser żółty.