środa, 28 sierpnia 2013

Cukinia faszerowana mięsem i ryżem





Składniki:
1 cukinia (ok. 25 cm długości)
40 dag pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
30 dag mielonego mięsa
½ szklanki ryżu ugotowanego na sypko
sól, pieprz, oregano, pietruszka (ulubione przyprawy)
kulka mozzarelli

Cukinie umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż i wydrążyć miąższ. Cebule oraz czosnek drobno posiekać, dusić na oliwie ok. 5 minut. Następnie dołożyć mięso mielone i smażyć. Międzyczasie ugotować ryż, a pomidory sparzyć, obrać ze skórki oraz pokroić w kotkę. Do podsmażonego mięsa dołożyć miąższ, który wcześniej wydrążyliśmy z cukinii, podsmażyć przez chwile.  Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Na koniec dodać pomidory oraz ryż, dokładnie wymieszać i dusić przez kilka minut. Gotowy farsz przełożyć do cukinii, na wierzch ułożyć plastry mozzarelli. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 30-35 minut.