Jeśli
chodzi o domowe dodatki do chleba muszę się przyznać, że domowy
smalec jest jednym z moich ulubionych. Wielu z Was może powiedzieć,
że jest niezdrowy, niesmaczny i do tego źle wygląda. Z jednym się
mogę zgodzić, jedzony codziennie raczej nie dostarczyłby nam
świetnej figury, ale raz na jakiś czas na pewno możemy sobie na
niego pozwolić. A Wy co myślicie o takim dodatku do chleba?
Składniki:
600
g słoniny
400
g mięsa mielonego (u mnie łopatka wieprzowa)
250
dkg boczku (nie wędzonego)
1
duża cebula
sól, pieprz, majeranek
sól, pieprz, majeranek
Słoninę
zmiel w maszynce do mięsa, następnie smaż na dużej patelni bądź
w garnku na małym ogniu, do momentu wytopienia się dużej ilości
tłuszczu. Kolejno dołóż do słoniny zmielony boczek. Po 5
minutach dorzuć mięso mielone i wszystko smaży około 15-20 minut,
często mieszając. Na końcu dodaj drobno posiekaną cebulkę,
przypraw i smaż jeszcze 2-3 minuty. Gotowe!
Gorący
smalec przelej do słoika lub miseczki.
Smalec
najlepiej smakuje z kiszonymi ogórkami :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz