piątek, 15 listopada 2013

Domowy smalec z mięsem

Jeśli chodzi o domowe dodatki do chleba muszę się przyznać, że domowy smalec jest jednym z moich ulubionych. Wielu z Was może powiedzieć, że jest niezdrowy, niesmaczny i do tego źle wygląda. Z jednym się mogę zgodzić, jedzony codziennie raczej nie dostarczyłby nam świetnej figury, ale raz na jakiś czas na pewno możemy sobie na niego pozwolić. A Wy co myślicie o takim dodatku do chleba?




Składniki:
600 g słoniny
400 g mięsa mielonego (u mnie łopatka wieprzowa)
250 dkg boczku (nie wędzonego)
1 duża cebula
sól, pieprz, majeranek


Słoninę zmiel w maszynce do mięsa, następnie smaż na dużej patelni bądź w garnku na małym ogniu, do momentu wytopienia się dużej ilości tłuszczu. Kolejno dołóż do słoniny zmielony boczek. Po 5 minutach dorzuć mięso mielone i wszystko smaży około 15-20 minut, często mieszając. Na końcu dodaj drobno posiekaną cebulkę, przypraw i smaż jeszcze 2-3 minuty. Gotowe!

Gorący smalec przelej do słoika lub miseczki.

Smalec najlepiej smakuje z kiszonymi ogórkami :) 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz