poniedziałek, 25 listopada 2013

Ucierane ciasto z brzoskwiniami




Składniki:
250g masła lub margaryny
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy lub łyżka esencji waniliowej
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki mąki
brzoskwinie



Masło z cukrem utrzyj na puszystą masę (cukier najlepiej dodawać stopniowo) przy użyciu miksera. Następnie dodaj żółtka i cukier waniliowy, cały czas należy wszystko ucierać.

W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę.

Na końcu do miski z masłem i żółtkami dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz  ubite białka, wszystko powoli i delikatnie wymieszaj. Nie mieszaj za długo, bo ciasto nie będzie puszyste. Masę wylej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Brzoskwinie przekrój na pół, obierz ze skórki, wyjmij pestki i poukładaj na wierzchu ciasta.

Ciasto piecz około 50 minut w 180 stopniach. 

Zamiast brzoskwiń można dodać inne owoce, np. jabłka, gruszki, truskawki.