środa, 9 października 2013

Podsmażane pierogi ruskie

Jak dla mnie ruskie pierogi to tak zwany podwójny obiad, ponieważ można je jeść zarówno zaraz po zagotowaniu, a także, tak jak ja lubię je najbardziej, podsmażone! Ale największa zaletą pierogów jest to, że można je zamrozić, a wtedy mamy gotowy obiad na inny dzień.  A Wy jakie lubicie najbardziej?





Składniki

Ciasto:
450g mąki
1 jajko
3/4 szklanka ciepłej wody
szczypta soli
1 łyżka oleju
Nadzienie:
500 g ugotowanych ziemniaków
200 g białego sera
100g słoniny (lub 2 łyżki oleju )
1 cebula
sól i pieprz
Dodatkowo: masło lub olej do podsmażenia pierogów oraz cebula

Farsz: Ziemniaki ugotuj i wystudź. Następnie ser i ziemniaki zmiel w maszynce do mięsa bądź użyj praski. Cebulkę pokrój w kostkę, podsmaż na wcześniej wytopionej słonince. Do cebuli dodaj ziemniaki i ser, wszystko wymieszaj i dobrze dopraw.
Ciasto: Mąkę, jajko, olej i sól łączymy ze sobą, powoli dolewając wodę, zagniatamy do momentu, aż cisto będzie sprężyste. Blat/stolnice podsyp mąką, ciasto podziel na pół, rozwałkuj na grubość ok. 2-3mm.
W rozwałkowanych plackach wytnij szklanką kółka. Na każde z nich nałożyć na środek farsz i dokładnie zlep. Gotowe pierogi wrzuć do wrzącej, osolonej wody. Pierogi gotuj przez kilka minut, do ponownego zagotowania się wody. Po ugotowaniu wykładamy je z wody i układamy tak, aby nie skleiły się ze sobą.
Na patelni rozgrzewamy masło lub olej, wrzucamy pierogi i podsmażamy przez kilka minut. Do pierogów możemy podać podsmażoną cebulkę.
Smacznego!

Przepis bierze udział w akcji Czas na pierogi!