piątek, 4 października 2013

Tartaletki z brzoskwiniami


Składniki:
300 g mąki
szczypta soli
4 łyżki wody
150 g masła
Nadzienie:
3-4 brzoskwinie
ok. 3 łyżek cukru
Dodatkowo: mąka do posypania i masło do wysmarowania formy

Wszystkie składniki ze sobą łączymy i zagniatamy ciasto, aż uzyskamy jednolitą masę. Następnie zawijamy ciasto w folie i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut (jak wiemy im dłużej tym lepiej). Foremki smarujemy masłem. Po wyjęciu ciasta z lodówki wykładamy je na blat, wcześniej posypany mąką, i wałkujemy ciasto na grubość mniej więcej 4-5 mm. Z ciasta wycinamy koła dostosowane do wielkości foremek. Ciastem wykładamy foremki i dociskamy je delikatnie, aby przyległo do formy. Zostawiamy niewielką ilość ciasta do przykrycia. Foremki wyłożone ciastem wkładamy na około 15 minut do lodówki, w tym czasie możemy przygotować owoce, u mnie są to brzoskwinie. Owoce należy pokroić w kosteczkę (choć kształt nie gra roli), jeśli wolimy możemy obrać brzoskwinie ze skórki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stop. C. Przed samym włożeniem ciasta do piekarnika wykładamy go owocami, posypujemy cukrem (według uznania lub słodkości owoców) i przykrywamy ciastem. Tak przygotowane foremki wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok 15-20 minut.

Smacznego!