wtorek, 1 października 2013

Domowy makaron

Każdy kto choć raz spróbował domowego makaronu wie, że nie da się go zastąpić tym "sklepowym". Wiadomo, taki makaron nie wygląda tak idealnie jak ten kupiony, ale moim zdaniem ma idealny smak. Domowy, dobrze wysuszony, makaron po zapakowani do torebek z bawełnianego materiału może być przechowywany nawet miesiąc (nigdy dłużej nie próbowałam, choć co źródło to inny sposób). Osobiście gorąco polecam ;) 


Składniki: 
1/2 kg mąki pszennej 
4 jajka 
ok 1/3 łyżeczki soli 
3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 
1/3 szklanka letniej wody 
mąka do podsypywania 

Na stolnice przesiać mąkę, zrobić w niej wgłębienie, wbić jajka, dodać sól i dolać oliwę (lub olej). Wszystkie składniki ze sobą łączymy, zagniatając ciasto dolewamy wody. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Uformować z niego kulkę, zawinąć w folię lub przykryć ściereczką i odłożyć na ok. 20 minut. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, obie z nich należy rozwałkować na cieniutkie płaty, podsypać mąką i odstawić na kilka minut do przeschnięcia. Po tym czasie ciasto kroimy na 5 cm pasy, układamy jeden na drugim i cienko kroimy. Tak postępujemy z całym ciastem. Gotowy makaron należy rozsypać na stolnicy na czas suszenia. Gotowe!