Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 2 jaja 1/2 szklanki rozgotowanej i zmiksowanej dyni 1/2 szklanki oleju cukier puder lub czekolada
Przepis na tortownicę ok. 22 cm, kwadratową blaszkę
bądź podłużną.
Mąkę, cukier,
proszek, sodę, sól i cynamon mieszamy ze sobą. Całe jajka miksujemy z olejem,
po chwili dodajemy dynię (wcześniej ugotowaną i zmiksowaną na jednolitą masę),
następnie sypkie składniki i Piekarnik
rozgrzewamy do 180°C. Ciasto wlewamy do
foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na około 40
minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone.
Ciasto po upieczeniu możemy
posypać cukrem pudrem bądź polać czekoladą.
Przepis jest prosty, a
ciasto bardzo smaczne. Gorąco polecam
Przepis Nutinki z forum cincin.
Przepis
bierze udział w akcji: Warzywa w slodyczach 2013.
|
niedziela, 22 września 2013
Ciasto dyniowe
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz