Składniki na placki z cukinii:
1
cukinia
1
jajko
1
cebula
2-3
łyżki mąki
sól
i pieprz
olej
do smażenia
Sos pomidorowy:
1
mała cebulka
1
ząbek czosnku
4-5
pomidory (lub ½ pomidorów z puszki)
oliwa
z oliwek
sól,
pieprz + ulubione przyprawy
Cukinie
umyć, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Posolić, odstawić na 10-15 minut. Międzyczasie
roztrzepać jajko, dodać do niego przesianą mąkę, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie
wymieszać. Na koniec drobno siekamy cebulę. Cukinię odsączamy na sicie. Wszystkie
składniki łączymy ze sobą.
Na
patelni rozgrzać olej, następnie nakładać po łyżce masy i smażymy placki z każdej
strony aż się zarumienią. Placki świetnie smakują zarówno z sosem pomidorowym,
jaki i tzatzikami.
Sos
pomidorowy:
Na
patelni rozgrzać oliwę z oliwek (1 łyżka), wrzucić posiekaną cebulkę i
delikatnie zeszklić. Pod koniec dodać czosnek. Jeśli dodajemy świeże pomidory należy
je sparzyć, aby pozbyć się skórki, następnie pokroić w kostkę, zaś pomidory z
puszki są gotowe do bezpośredniego gotowania. Pomidory wrzucamy na patelnie. Gotujemy
przez 10-15 minut. No koniec doprawiamy solą i pieprze. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz