Składniki:
3-4 papryki
300 g mięsa
mielonego wołowo-wieprzowego
100 g ryżu
2 łyżki przecieru
pomidorowego
2-3 pomidory
1 cebula
2 ząbki
czosnku
250 ml
bulionu
sól i pieprz
zioła
prowansalskie
1 łyżkę
posiekanej natki pietruszki
mielona słodka
i ostra papryka (opcjonalnie)
oliwa z
oliwek
Ugotować ryż, najlepiej 3-4 minuty
krócej niż na opakowaniu. Paprykę umyć, ściąć górę, środek wydrążyć, oczyścić
i posolić. Cebulkę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie.
Dodać mięso, doprawić solą i pieprzem. Po kilku minutach smażenia dolać bulion
oraz przecier pomidorowy. Na koniec dorzucić obrane i pokrojone w kostkę
pomidory, ryż, doprawić, dodać natkę pietruszki. Powstałym farszem wypełnij
papryki, przykryj wcześniej odciętym wierzchem. Wstaw do rozgrzanego do 180
stop. C piekarnika i piecz 40-50 minut.
Jak ja uwielbiam paprykę w takiej postaci, a Wy co sądzicie o faszerowanej papryce? Znacie jakieś ciekawe przepisy z jej udziałem?
Przepis bierze udział w akcji Paprykujemy 4
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz