Składniki:
2 kotlety
schabowe
oliwa z
oliwek do smażenia
2 ząbki
czosnku
mały pęczek tymianku
1-2 łyżki
masła
Składnik na słodko-kwaśną
paprykę:
oliwa z
oliwek do smażenia
1 czerwona
cebula
2 czerwone
papryki
sól i pieprz
1 łyżka
cukru pudru
3 łyżki octu
z czerwonego wina
1 łyżka
oliwy z oliwek
liście z
małego pęczka bazylii
Cebule pokroić w piórka, paprykę w paseczki.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy
z oliwek, wrzucić na nią cebulę i paprykę. Przyprawić solą i pieprzem, dodać
cukier puder i smażyć na dużym ogniu przez ok. 5 minut. Po tym czasie dodać do
warzyw ocet z czerwonego wina i smażyć do momentu, aż papryka będzie miękka. Na
koniec wrzucić bazylię, zamieszać. Zdjąć z ognia i przełożyć do miseczki.
Patelnie, na
której smażyliśmy warzywa przetrzeć papierowym ręcznikiem.
Kotlety doprawić
solą i pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzać oliwę (ok. 2 łyżek). Włożyć kotlety, czosnek
(nieobrany, tylko zmiażdżony
płaską stroną noża), smażyć
2-3 minuty, kotlety muszą się zarumienić. Przewrócić je na drugą stronę, włożyć
pod nie tymianek, smażyć kolejne 3 minuty. Pod koniec smażenia należy dodać
masło, polewaj nim mięso. Kotlety przełóż na talerz, na nich ułóż czosnek i
tymianek. Polej je odrobiną masła z patelni. Najlepiej odstawić mięso na około
10 minut żeby odpoczęło.Po tym czasie kotlety przełóż na paprykę, polej
resztą powstałego sosu z patelni. Gotowe!
Przyznaje się, to jedno z moich ulubionych dań :) A Wy co najbardziej lubicie?
Przyznaje się, to jedno z moich ulubionych dań :) A Wy co najbardziej lubicie?
Przepis pochodzi z książki Gordona Ramsaya „Ultimate cookery course”
Przepis bierze udział w akcji Śladami Mistrzów Edycja I Gordon Ramsay
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz