Składniki:
4 czerwonych papryk
100 g dyni (zważonej przed obraniem)
1 papryczka chili
1 łyżka masła
1 cebula
2 łyżki listków tymianku
2 szklanki bulionu
sól i pieprz
1 papryczka chili
1 łyżka masła
1 cebula
2 łyżki listków tymianku
2 szklanki bulionu
sól i pieprz
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
Piekarnik rozgrzać do 180 st C. Dynię, obrać, pokroić na kawałki,
wydrążyć łyżką nasiona. Papryki umyć, pokroić i usunąć gniazda nasienne. Tak
przygotowane warzywa plus chili (w całości) wykładamy na blachę piekarnika i pieczemy
około 1 godzinę. Po wyłożeniu z piekarnika paprykę i papryczkę chili wkładamy do foliowego
woreczka na ok. 5 minut, to pomoże nam obrać ją ze skóry. W tym czasie kroimy
cebulkę w kosteczkę i smażymy na maśle przez kilka minut, pod koniec dodajemy
tymianek. Paprykę wyjmujemy z foliowego woreczka i obieramy. Pamiętajmy, aby z
papryczki chili wyciągnąć nasiona.Do pojemnika blendera przekładamy cebulkę, dynię, paprykę, papryczkę chili,
wlewamy bulion oraz przyprawiamy i dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną zupę
należy przelać do garnka i zagotować. Jeżeli zupa jest za gęsta możemy dolać
więcej bulionu. Zupę krem możemy podać zarówna serem feta bądź mozzarela,
prażonym słonecznikiem, pestkami dyni. Jak zawsze zależy to od naszych
upodobań. Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji Paprykujemy 4
Przepis inspirowany http://www.kwestiasmaku.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz