Składniki:
Ciasto
na pierogi:
35
dag mąki
3
jajka
sól
Farsz:
25
dag szpinaku (może być mrożony)
25
dag sera ricotta
5
dag startego parmezanu
1
jajko
pieprz
i sól
Dodatkowo:
masło, śmietana do polania
Farsz: Liście szpinaku umyć,
przełożyć do garnka, najlepiej podlać je małą ilością wody i gotować, aż
zwiędną. Następnie wyłożyć je z wody, dokładnie odsączyć, można wyłożyć je
dodatkowo na ściereczkę, która wchłonie jej nadmiar. Drobno posiekać. Szpinak
wrzucić do miski, połączyć z ricottą, jajkiem, przyprawić i dokładnie
wymieszać.
Ciasto: Wszystkie składniki
połączyć ze sobą i dokładnie wygniatać przez ok. 10-15 minut. Cisto podsypać
mąką i cienko rozwałkować. W cieście, w moim przypadku, szklanką o większej
średnicy niż tradycyjna odgniatam koła i nadziewam farszem, sklejam, dodatkowo
końcówką widelca delikatnie przygniatam brzegi. Gotowe pierożki wrzucić do
wrzącej i osolonej wody. Gotować ok 8 minut.
Pierogi można podawać z
roztopionym masłem, śmietaną.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz