sobota, 28 września 2013

Papryka faszerowana




Składniki:
3-4 papryki
300 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
100 g ryżu
2 łyżki przecieru pomidorowego
2-3 pomidory
1 cebula
2 ząbki czosnku
250 ml bulionu
sól i pieprz
zioła prowansalskie
1 łyżkę posiekanej natki pietruszki
mielona słodka i ostra papryka (opcjonalnie)
oliwa z oliwek



Ugotować ryż, najlepiej 3-4 minuty krócej niż na opakowaniu. Paprykę umyć, ściąć górę, środek wydrążyć, oczyścić i  posolić.  Cebulkę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać mięso, doprawić solą i pieprzem. Po kilku minutach smażenia dolać bulion oraz przecier pomidorowy. Na koniec dorzucić obrane i pokrojone w kostkę pomidory, ryż, doprawić, dodać natkę pietruszki. Powstałym farszem wypełnij papryki, przykryj wcześniej odciętym wierzchem. Wstaw do rozgrzanego do 180 stop. C piekarnika i piecz 40-50 minut.

Jak ja uwielbiam paprykę w takiej postaci, a Wy co sądzicie o faszerowanej papryce? Znacie jakieś ciekawe przepisy z jej udziałem? 


Przepis bierze udział w akcji Paprykujemy 4