niedziela, 22 września 2013

Ciasto dyniowe






Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
2 jaja
1/2 szklanki rozgotowanej i zmiksowanej dyni
1/2 szklanki oleju
cukier puder lub czekolada


Przepis na tortownicę ok. 22 cm, kwadratową blaszkę bądź podłużną. 
Mąkę, cukier, proszek, sodę, sól i cynamon mieszamy ze sobą. Całe jajka miksujemy z olejem, po chwili dodajemy dynię (wcześniej ugotowaną i zmiksowaną na jednolitą masę), następnie sypkie składniki i  Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Ciasto wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na około 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone.

Ciasto po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem bądź polać czekoladą.
Przepis jest prosty, a ciasto bardzo smaczne. Gorąco polecam
Przepis Nutinki z forum cincin.
Przepis bierze udział w akcji: Warzywa w slodyczach 2013.