środa, 4 września 2013

Placki z cukinii



Składniki na placki z cukinii:
1 cukinia
1 jajko
1 cebula
2-3 łyżki mąki
sól i pieprz
olej do smażenia
Sos pomidorowy:
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
4-5 pomidory (lub ½ pomidorów z puszki)
oliwa z oliwek
sól, pieprz + ulubione przyprawy

Cukinie umyć, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Posolić, odstawić na 10-15 minut. Międzyczasie roztrzepać jajko, dodać do niego przesianą mąkę, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Na koniec drobno siekamy cebulę. Cukinię odsączamy na sicie. Wszystkie składniki łączymy ze sobą.
Na patelni rozgrzać olej, następnie nakładać po łyżce masy i smażymy placki z każdej strony aż się zarumienią. Placki świetnie smakują zarówno z sosem pomidorowym, jaki i tzatzikami.

Sos pomidorowy:
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek (1 łyżka), wrzucić posiekaną cebulkę i delikatnie zeszklić. Pod koniec dodać  czosnek. Jeśli dodajemy świeże pomidory należy je sparzyć, aby pozbyć się skórki, następnie pokroić w kostkę, zaś pomidory z puszki są gotowe do bezpośredniego gotowania. Pomidory wrzucamy na patelnie. Gotujemy przez 10-15 minut. No koniec doprawiamy solą i pieprze. Gotowe!