wtorek, 17 września 2013

Curry z kurczakiem i dynią

Czas na dynie! Uwielbiam warzywa, ale dynie prawdopodobnie mogę mogę umieścić w pierwszej trójce :)







Składniki:
2 pojedyncze piersi kurczaka
20 - 30 dag dyni
1 pomidor
świeża papryczka chili (ilość do smaku, osobiście pominęłam)
400 ml mleka kokosowego w puszce
125 ml sosu pomidorowego, passaty
20 dag (2 torebki) ryżu
do podsmażenia - 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego
Marynata do kurczaka:
sól i pieprz
1/2 lub 1 łyżeczka ostrej papryki
2 łyżeczki kurkumy
1 łyżka drobno startego imbiru
2 ząbki czosnku, drobno starte
szczypta mielonego cynamonu
1 łyżka oliwy

Piersi oczyścić z kości, błonek, opłukać i pokroić w kostkę. Tak przygotowane piersi należy natrzeć marynatą do kurczaka i odłożyć na minimum 1 godzinę w pokojowej temperaturze, można też zostawić je na noc w lodówce.
Obrać dynie, wyjąć pestki, pokroić ją w 1 cm kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki.
W garnku o szerokim dnie rozgrzać łyżkę tłuszczu. Smażyć na nim kurczaka, aż się zarumieni z każdej strony. Jeśli używamy papryczki chili, pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę. Tak przygotowanego kurczaka wyłożyć na talerz.
Do tego samego garnka dodać tłuszcz, wrzucić dynie, posolić i smażyć z każdej strony. Z puszki z mlekiem kokosowym zebrać gęstą śmietanę i odłożyć. Pozostałe mleczko dolewać stopniowo do dyni, gotować przez kilka minut. Na koniec dodaj pastę pomidorową i gotuj przez 3 minuty. Wcześniej odłożoną śmietankę wlać do garnka, osolić i gotować do czasu aż dynia będzie miękka. Na koniec dorzucamy kurczaka i świeże pomidory, gotujemy przez kilka minut.
Podawać z ugotowanym ryżem.
Przepis na 4 porcje.


Przepis zaczerpnięty z http://kwestiasmaku.com/