poniedziałek, 9 września 2013

Kotlety wieprzowe z papryką według Gordona Ramsaya





Składniki:
2 kotlety schabowe
oliwa z oliwek do smażenia
2 ząbki czosnku
mały pęczek tymianku
1-2 łyżki masła
Składnik na słodko-kwaśną paprykę:
oliwa z oliwek do smażenia
1 czerwona cebula
2 czerwone papryki
sól i pieprz
1 łyżka cukru pudru
3 łyżki octu z czerwonego wina
1 łyżka oliwy z oliwek
liście z małego pęczka bazylii

Cebule pokroić w piórka, paprykę w paseczki. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek, wrzucić na nią cebulę i paprykę. Przyprawić solą i pieprzem, dodać cukier puder i smażyć na dużym ogniu przez ok. 5 minut. Po tym czasie dodać do warzyw ocet z czerwonego wina i smażyć do momentu, aż papryka będzie miękka. Na koniec wrzucić bazylię, zamieszać. Zdjąć  z ognia i przełożyć do miseczki.
Patelnie, na której smażyliśmy warzywa przetrzeć papierowym ręcznikiem.
Kotlety doprawić solą i pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzać oliwę (ok. 2 łyżek). Włożyć kotlety, czosnek (nieobrany, tylko zmiażdżony płaską stroną noża), smażyć 2-3 minuty, kotlety muszą się zarumienić. Przewrócić je na drugą stronę, włożyć pod nie tymianek, smażyć kolejne 3 minuty. Pod koniec smażenia należy dodać masło, polewaj nim mięso. Kotlety przełóż na talerz, na nich ułóż czosnek i tymianek. Polej je odrobiną masła z patelni. Najlepiej odstawić mięso na około 10 minut żeby odpoczęło.Po tym czasie kotlety przełóż na paprykę, polej resztą powstałego sosu z patelni. Gotowe! 
Przyznaje się, to jedno z moich ulubionych dań :) A Wy co najbardziej lubicie? 

Przepis pochodzi z książki Gordona Ramsaya „Ultimate cookery course”

Przepis bierze udział w akcji Śladami Mistrzów Edycja I Gordon Ramsay