niedziela, 15 września 2013

Pierożki ze szpinakiem i ricottą






Składniki:
Ciasto na pierogi:
35 dag mąki
3 jajka
sól
Farsz:
25 dag szpinaku (może być mrożony)
25 dag sera ricotta
5 dag startego parmezanu
1 jajko
pieprz i sól
Dodatkowo: masło, śmietana do polania

Farsz: Liście szpinaku umyć, przełożyć do garnka, najlepiej podlać je małą ilością wody i gotować, aż zwiędną. Następnie wyłożyć je z wody, dokładnie odsączyć, można wyłożyć je dodatkowo na ściereczkę, która wchłonie jej nadmiar. Drobno posiekać. Szpinak wrzucić do miski, połączyć z ricottą, jajkiem, przyprawić i dokładnie wymieszać.
Ciasto: Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie wygniatać przez ok. 10-15 minut. Cisto podsypać mąką i cienko rozwałkować. W cieście, w moim przypadku, szklanką o większej średnicy niż tradycyjna odgniatam koła i nadziewam farszem, sklejam, dodatkowo końcówką widelca delikatnie przygniatam brzegi. Gotowe pierożki wrzucić do wrzącej i osolonej wody. Gotować ok 8 minut.
Pierogi można podawać z roztopionym masłem, śmietaną.
Smacznego!